APOSTOLAKOS ORANGE Συμμετέχουμε στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών “Food Expo Greece 2023”.
Θα είμαστε στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) από τις 18 έως και τις 20 Μαρτίου.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: HALL 2 – E10 με ολοήμερη δυνατότητα συναντήσεων.
Η Ομάδα APOSTOLAKOS ORANGE

6 Μήνες μετά την φύτευση Ελιές Καλαμών!



14/11/2022
Οι Ελαιώνες Αποστολάκος επεκτείνονται με ελιές καλαμών!


19/5/2022
🍊12-14 Μαρτίου 2022 APOSTOLAKOS ORANGE βρεθήκαμε στην Food Expo – Greece
Ευχαριστούμε θερμά, όλους τους συνεργάτες, φίλους, παλιούς και νέους συναδέλφους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους! Παρά την εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή, επιλέξαμε να δώσουμε το «παρών» και να σταθούμε δίπλα σας. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!👌 www.apostolakosorange.com #apostolakosorange #lakonia #foodexpo2022


Φρέσκο Ελαιόλαδο Συγκομιδής 2021 – 2022
Διαθέσιμο απο αρχές Νοεμβρίου !
12/10/2021
Αγουρέλαιο, η πρώτη συγκομιδή του ελαιολάδου !
Το αγουρέλαιο είναι αποτέλεσμα πρώιμης συγκομιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί,ξεκινούν νωρίς το μάζεμα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι μέσα Νοεμβρίου. Το αγουρέλαιο έχει την χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μία χωριάτική σαλάτα ή μια φέτα ψωμί είναι αρκετή για να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση και τις μοναδικές ιδιότητες του αγουρέλαιου αυτή την εποχή.
Πατήστε εδώ !
9/10/2020
Ποιά είναι η σημασία της βιταμίνης Ε που περιέχεται στο ελαιόλαδο;
Η βιταμίνη Ε αποτελεί σημαντική φυσική αντιοξειδωτική ουσία των ελαίων, αφού αναστέλλει την οξείδωση των λιπαρών ουσιών τους (τριγλυκερίδια). Ο μηχανισμός της οξείδωσης (ή τάγγισμα) ενεργοποιείται όταν κάποιο οξειδωτικό μέσο (πχ. θέρμανση, φως κλπ) προσβάλλει ένα έλαιο και τότε οξειδώνεται πρώτα η πλευρική αλυσίδα ατόμων C των τοκοφερολών. Έτσι, η βιταμίνη Ε, όπως και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το ελαιόλαδο από την υπεροξείδωση και από το μηχανισμό διάδοσης των ελευθέρων ριζών. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, στον ανθρώπινο οργανισμό αναπτύσσονται ελεύθερες ρίζες (free radicals) στα πλαίσια της μεταβολικής διαδικασίας, οι οποίες αν βρεθούν σε υψηλή συγκέντρωση μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες. Οι οξειδωτικές βλάβες θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών νοσημάτων (CHD) και καρκίνου. Αντίθετα, η θεωρία ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν από τους οξειδωτικούς κινδύνους και ιδιαίτερα από την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλός πυκνότητας (LDL), έχει κερδίσει έδαφος μέσω αυξανόμενων ενδείξεων τα τελευταία χρόνια.
Συμπερασματικά, οι πολυάριθμες μελέτες για την σημασία της βιταμίνης Ε στην υγεία, μέχρι ώρας, δείχνουν ότι αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, μπορεί να είναι άκρως ευεργετικό. Ενδεχομένως, ουσιαστικά αποτελέσματα να λαμβάνονται μόνο όταν η βιταμίνη Ε χορηγείται ως συμπλήρωμα σε μεγάλες δόσεις. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, η βιταμίνη Ε στην ποσότητα που είναι παρούσα στο ελαιόλαδο να είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, είναι το ίδιο πιθανό και μερικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση, ότι λόγω συνεργικών αποτελεσμάτων, ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε με τα άλλα μικροσυστατικά που είναι παρόντα στο παρθένο ελαιόλαδο, να είναι αποτελεσματικότερος από τη μεμονωμένη δράση των συστατικών αυτών.
11/12/2018
Ισχύει ότι το πικρό λάδι μπορεί παρ΄όλα αυτά, να είναι καλό;
Η πίκρα του λαδιού, ανάλογα με την ένταση, μπορεί να είναι ευχάριστη ή όχι – πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ελάττωμα, αλλά προτέρημα. Άλλα προτερήματα του λαδιού -πολύ σημαντικά, γιατί η βιολογική αξία του λαδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή γεύση και την οσμή του- είναι τα αρώματά του, που μπορεί να είναι φρουτώδη ή να θυμίζουν χαμομήλι ή μαντζουράνα, καθώς και ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με τη γεύση, το πικάντικο. Πρόκειται για μια έντονη αίσθηση, χαρακτηριστική των ελληνικών λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες. Απλώνεται σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη συγχέουμε αυτή την αίσθηση με εκείνη του ταγγισμένου (πολυκαιρισμένου) λαδιού, όπου εκεί η αίσθηση είναι πάρα πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.
9/12/2018
Πως το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Η αυξημένη περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε σκουαλένιο και φυτοστερόλες (π.χ., σιτοστερόλη) δίνει αντικαρκινική δράση. Ειδικότερα, το ελαιόλαδο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ελαϊκό οξύ, το οποίο αναστέλλει την δραστικότητα του ογκογονιδίου IER-2 / neu, το οποίο ανιχνεύθηκε στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Η προστατευτική δράση του ελαιολάδου φαίνεται να επεκτείνεται κατά του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πως το ελαιόλαδο επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς;
Το ελαιόλαδο αγαπάει την καρδιά!
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοχημικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μειώνεται κατά 50% μετά από 2-4 έτη από την έναρξη μιας δίαιτας πλούσια σε ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα λαχανικά, αλλά με περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλήρη σε λιπαρά.
5/12/2018
Ελαιόλαδο σε τενεκέ !! Το ελαιόλαδο απορροφά τις μυρωδιές σαν σφουγγάρι
Το ελαιόλαδο απορροφά τις μυρωδιές σαν σφουγγάρι το ξέρατε;
Στο χώρο αποθήκευσης του ελαιολάδου δεν πρέπει να συνηπάρχουν πχ. πετρέλαια και άλλα χημικά προιόντα,ξύλα,κάρβουνα,κρεμμύδια,πατάτες,σκόρδα και άλλα προιόντα με έντονες οσμές.Προσοχή λοιπόν στον χώρο που αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο να είναι καθαρός.
4/12/2018
Είναι καλύτερα το ελαιόλαδο να χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος; Τι προσφέρει αυτό;
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες Α και Ε. Λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο ανθίσταται στην οξείδωση σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι το λάδι να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε τα πολύτιμα αυτά συστατικά καθώς και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (γεύση και άρωμα) να παραμένουν ανεπηρέαστα.
2/9/2018
Οι πρώτοι καρποί τις ελιάς αυτήν την εποχή είναι ποιο πράσινη δηλαδή άγγουροι τι σημαίνει
αυτό :
Η πρώιμη συγκομιδή κατά την οποία συλλέγονται οι καρποί της ελιάς. Το φρέσκο λάδι, το οποίο κατά ένα ποσοστό, αν όχι όλο, προέρχεται και από πράσινες ελιές, έχει αυτήν τη χαρακτηριστικά πικρή γεύση που οφείλεται στην ελαιασίνη, καθώς και αυτή την αίσθηση «καψίματος» στο πίσω μέρος του λαιμού, που οφείλεται με τη σειρά της στην ελαιοκανθάλη. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό στις μέρες μας να σκεφτόμαστε με προοπτική και να βλέπουμε πριν από τις εξελίξεις. Είναι προφανές ότι όσο πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στο ελαιόλαδο τόσο πιο πολύ αυτό ανθίσταται στην οξείδωση, οπότε μπορεί να διατηρεί τα οργανοληπτικά του συστατικά για περισσότερο χρονικό διάστημα.
27/8/2018
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ;
Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
Η συνολική διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υπολογίζεται στους 18-24 μήνες μετά την εμφιάλωση. Από τη στιγμή μάλιστα που θα ανοιχτεί το μπουκάλι, ιδανικό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 6-9 μήνες.
Πώς πρέπει να το αποθηκεύσεις όμως για να παρατείνεις τη φρεσκάδα του όσο γίνεται περισσότερο;
Καταρχήν, δεν πρέπει να εκτίθεται άμεσα στο φυσικό φως – γι’ αυτό άλλωστε συσκευάζεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια.
Αν, από την άλλη, συνηθίζεις να αποθηκεύεις ελαιόλαδο σε διάφανο μπουκάλι, καλό είναι να το μεταφέρεις σε ένα άλλο, πιο σκούρο δοχείο. Διατήρησέ το δροσερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, και περιόρισε όσο μπορείς την έκθεσή του στο οξυγόνο.
Και πώς θα καταλάβεις ότι το ελαιόλαδό σου έχει αλλοιωθεί; Το χρώμα του θα αλλάξει, δηλαδή θα γίνει πιο σκούρο, και θα αποκτήσει δυσάρεστη οσμή.
Αν λοιπόν συνηθίζεις για λόγους οικονομίας να αγοράζεις μεγάλες συσκευασίες ελαιολάδου, περιόρισέ τις στην ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις μέσα σε 6 με 9 μήνες. Καλύτερα λιγότερο και ολόφρεσκο, παρόλο περισσότερο και μπαγιάτικο.
Πηγή : botrini.gr