Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του ελαιολάδου ;

Τον παλιό καλό καιρό το ελαιόλαδο φυλαγόταν σε μεγάλα πιθάρια στις αποθήκες των σπιτιών, τα γνωστά «σοδιαστικά», όπου οι οικογένειες αποθήκευαν τη σοδειά από διάφορα τρόφιμα για τις ανάγκες του σπιτικού τους. Οι αποθήκες αυτές ήταν συνήθως στο υπόγειο του σπιτιού και επομένως χωρίς φως. Τα σύγχρονα νοικοκυριά όμως, συνήθως δε διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Γι’ αυτό, καλό είναι να επιλεγεί ένας χώρος αποθήκευσης κατά προτίμηση σκοτεινός και δροσερός (10-18° C), χωρίς όμως υγρασία. Ο χώρος κάτω από το νεροχύτη δεν ενδείκνυται λόγω αυξημένης υγρασίας.

Το ελαιόλαδο έχει συντηρητικά;

Όχι, το ελαιόλαδο δεν έχει συντηρητικά. Έχει χρόνο ζωής από 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσής του. Για να έχετε πάντοτε καλό προϊόν ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι ή στο δοχείο και να το αποθηκεύετε σε σκοτεινό, ξηρό μέρος με θερμοκρασία 10-18° C.

Πως καταλαβαίνω την ποιότητα του ελαιολάδου;

Ανακαλύπτω τα αρώματα: Πάρτε δύο ποτηράκια από λεπτό γυαλί και ρίχτε μέσα στο καθένα μια κουταλιά λάδι από το κάθε δείγμα λαδιού. Τρίψετε στις παλάμες σας λίγο κάθε ποτηράκι. Το τρίψιμο στις παλάμες σας χρησιμεύει για να ζεσταθεί το περιεχόμενο λάδι και να απελευθερώσει τις πτητικές ουσίες του, τα αρώματά του. Σκεπάζουμε το ποτηράκι με ένα γυαλί, κι αν δεν υπάρχει με την παλάμη. Με σκεπασμένο το ποτήρι αναδεύουμε το περιεχόμενο περιστρέφοντάς στο ώστε να αλείψει όσο περισσότερη εσωτερική επιφάνεια του. Φέρετε το ποτήρι όσο μπορείτε κοντά στην μύτη σας και ξεσκεπάστετο. Εισπνεύσετε βαθιά από την μύτη δύο-τρείς φορές, στην σειρά, για να γευτείτε τα αρώματα που αναδύονται και να τα απομνημονεύσετε. Αν δεν είσαστε σίγουροι αφήστε να περάσουν 3-4 λεπτά και ξαναδοκιμάστε. Έτσι μαθαίνετε να κάνετε την σύγκριση των αρωμάτων των δύο δειγμάτων.

Δοκιμάζω τη γεύση : Βάλτε μια μικρή γουλιά λάδι στο στόμα σας από το ένα ποτήρι και ύστερα από το άλλο.
Ανακατεύουμε ελαφρά στο στόμα και αμέσως σφίχτε τα δόντια σας και ακουμπήστε πίσω τους την άκρη της γλώσσας και με τα χείλη μισάνοιχτα εισπνεύσετε γρήγορα δυο-τρεις φορές στην σειρά χρησιμοποιώντας τους μύες του διαφράγματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο το λάδι θα αλείψει όλο το στόμα. Στο τέλος καταπιείτε το λάδι για να ολοκληρώσετε την γευστική εντύπωση. Απομνημονεύστε τις γεύσεις που διακρίνατε. Και δοκιμάστε με το άλλο. Μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε αλλά εφόσον έχετε ξεπλύνει το στόμα σας με νερό κι έχετε φάει λίγο ψωμί ή μία φέτα μήλου. Μετά από κάθε δοκιμή πρέπει περιμένετε 5-10 λεπτά πριν ξαναδοκιμάσετε.

Tι είναι η οξύτητα;

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα, τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου (η παρουσία ελεύθερων οξέων μειώνει την ποιότητα του λαδιού) διαμορφώνουν την οξύτητά του – όσο πιο υψηλή η οξύτητα, τόσο πιο πολλά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Η οξύτητα μετριέται συνήθως επί τις 100 (%). Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες έχουν και χαμηλή οξύτητα.

Πώς να συντηρήσω το ελαιόλαδο;

Τα καλύτερα δοχεία για τη φύλαξη του λαδιού είναι τα σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια, επειδή το γυαλί είναι σταθερό και αδρανές υλικό. Το σκούρο χρώμα είναι απαραίτητο, γιατί το λάδι οξειδώνεται αν έρθει σε επαφή με το φως. Ούτως ή άλλως, λοιπόν, πρέπει να το φυλάμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Για μικρό χρονικό διάστημα, το λάδι μπορεί να διατηρηθεί και σε δοχεία από άλλα υλικά, στα οποία όμως πρέπει να έχει γίνει η κατάλληλη επεξεργασία ώστε να είναι κατάλληλα για τρόφιμα. Επίσης, το λάδι μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη ακόμα, και έτσι να αυξηθεί και η διάρκεια της ζωής του, ειδικά όταν πρόκειται για αγουρέλαιο, το οποίο θεωρείται φρέσκο για περίπου 9 μήνες μετά την παραγωγή του.

Το ελαιόλαδο 'πικρίζει';

Το ελαιόλαδο όταν είναι φρέσκο (αγγουρέλαιο) στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αρκετά πιο πικρή γεύση. Η ένταση της πικράδας διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, από περιοχή σε περιοχή και από ποικιλία σε ποικιλία ελιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κορωνέικη Ποικιλία έχει έντονη την πικρή γεύση ιδιαίτερα την περίοδο Ιανουαρίου –Μαρτίου όπου το ελαιόλαδο είναι φρέσκο.

Το ελαιόλαδο «κόβει» την όρεξη;

Λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, διότι η μυρωδιά του διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.Στη σχετική μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις επιδράσεις που ασκούσαν σε ομάδα εθελοντών το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο.

Οι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά, επί τρεις μήνες, 500 γρ. γιαούρτι λίγων λιπαρών, εμπλουτισμένο με ένα από τα τέσσερα έλαια και λίπη. Το γιαούρτι το κατανάλωναν ως συμπλήρωμα της διατροφής τους, δίχως να αλλάξουν κάτι άλλο στις διατροφικές τους συνήθειες. Όσοι έτρωγαν το ελαιόλαδο, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, και κανείς δεν παρουσίασε αύξηση του σωματικού βάρους.Εξετάσεις αίματος, εξάλλου, έδειξαν πως είχαν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης – είναι η ορμόνη της ευεξίας στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο και στην ρύθμιση της όρεξης.

Οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εξεπλάγησαν από τη διαφορά, διότι το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο περιέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του TUM.

Έτσι, εστίασαν την προσοχή τους στα συστατικά των ελαίων και των λιπών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα, επειδή το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα που δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα. Για να δουν εάν οι υπόνοιές τους ευσταθούσαν, πρόσθεσαν τα συστατικά αυτά (αλλά όχι το ίδιο το ελαιόλαδο) σε γιαούρτια και χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες: η μία έτρωγε το γιαούρτι με τα συστατικά του ελαιολάδου και η άλλη σκέτο γιαούρτι.

Και πάλι, οι εθελοντές που έτρωγαν το εμπλουτισμένο γιαούρτι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες(κατά μέσον όρο 176 την ημέρα).«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το ελαιόλαδο ασκούσε το μεγαλύτερο όφελος στο αίσθημα κορεσμού της πείνας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πέτερ Σίμπερλε, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Τροφίμων στο TUM και διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Χημείας Τροφίμων της Γερμανίας (DFA).

Και πρόσθεσε πως είτε οι εθελοντές έτρωγαν γιαούρτι εμπλουτισμένο με ελαιόλαδο είτε με τις ουσίες που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσάρμοζαν ακούσια τις διατροφικές συνήθειές τους.«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά των τροφίμων μπορεί να παίξει ρόλο στη ρύθμιση της ορέξεως», κατέληξαν οι ερευνητές.

Εφόσον το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, μπορώ να καταναλώνω όσο θέλω;

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες ως το ‘υγρό χρυσάφι της φύσης’. Πράγματι οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και τη σημασία του για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας και το κύριο έλαιο που καταναλώνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Η καρδιοπροστατευτική, αλλά όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες και αντικαρκινική δράση του, οφείλονται στη σύστασή του. Το ελαιόλαδο είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων και αυξάνουν την τάση δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προάγουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας την ‘κακή’ (LDL) χοληστερόλη. Το διατροφικό προφίλ του ελαιολάδου συμπληρώνεται και από μια σειρά αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνη Ε) και βιοενεργών συστατικών (καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή) που συμπληρώνουν το αντιοξειδωτικό κοκτέιλ. Η υψηλή θρεπτική του αξία προσδίδει στο ελαιόλαδο αντιγηραντικές ιδιότητες και σχετίζεται με τη μακροζωία.

Ωστόσο, από τον χρυσό κανόνα της διατροφής του ‘παν μέτρον άριστον’ δεν ξεφεύγει ούτε το ελαιόλαδο. Όπως όλα τα έλαια, έχει αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο μας δίνει περίπου 45 θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιβαρύνουμε θερμιδικά το γεύμα ή την σαλάτα μας εάν προσθέσουμε πολύ ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυξημένη κατανάλωση λίπους από τη διατροφή σχετίζεται διεθνώς με το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Επομένως, μπορούμε και πρέπει να απολαμβάνουμε τη γεύση και τις ιδιότητες του ελαιόλαδου στο καθημερινό μας γεύμα, αλλά να θυμόμαστε ότι το ‘κλειδί’ της υγιεινής διατροφής είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Τι είναι η Κορωνέϊκη;

Η Κορωνέικη είναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες λαδολιάς της Ελλάδος. Το λάδι της έχει έντονο το άρωμα του φρέσκου καρπού και η γεύση του είναι πλούσια και ξεχωριστή. Το Κορωνέικο λάδι είναι πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

Ποια είναι τα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου;

Φρουτώδες – Γίνεται αντιληπτό απευθείας με τη μύτη, αλλά και κατά την γευστική του δοκιμή και εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς και προέρχεται από υγιή και φρέσκο καρπό ο οποίος έχει συλλεχτεί στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης.

Πικρό – Χαρακτηριστική γεύση ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές. Με τη παλαιότητα του ελαιολάδου μειώνεται η ένταση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ελάττωμα.

Πικάντικο – κάψιμο – Έντονη κιναισθητική αίσθηση, χαρακτηριστική των ελαιολάδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου. Παρουσιάζεται με κάψιμο στη αρχή του οισοφάγου και όχι στη στοματική κοιλότητα και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα όταν το ελαιόλαδο το δοκιμάζουμε σκέτο. Το πικάντικο θεωρείται προτέρημα και σε καμιά περίπτωση ελάττωμα.